zondag 27 juni 2010

Inzicht en diagnose is nog geen behandeling

Op 23 juni 2010 verscheen er in de International Herald Tribune (IHT) een hoopvol persartikel omtrent de diagnose van de ziekte van Alzheimer. Blijkbaar is er een scan-methode ontwikkeld om de plaques die voorkomen in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer te visualiseren. Zoals bij alle euforische berichten is het steeds afwachten wat de betekenis er van zal zijn voor de dagelijkse praktijk, maar er is hoop dat een diagnose “ziekte van Alzheimer” geen waarschijnlijkheidsdiagnose meer zal zijn in de toekomst.
Het correct vaststellen van een aandoening is één zaak, ze goed kunnen behandelen is een andere.
Omtrent de behandeling van de ziekte van Alzheimer verscheen er recent in The Economist (17/06/2010) een minder euforisch artikel. Ondanks de vele miljoenen Euro’s en Dollars die gespendeerd worden aan onderzoek, is er misschien wel steeds meer inzicht in de ziekte maar een effectieve behandeling zal zeker niet voor de eerste 10 à 15 jaar zijn. Een 10-tal jaar terug was men meer optimistisch omtrent een effectieve behandeling.
Ondertussen wordt door de vergrijzing het probleem steeds groter…. Dus de zorg voor personen met dementie is en blijft een maatschappelijke uitdaging, waarin, tot nu toe, de farmacologische behandeling een zeer beperkte rol speelt.

(Dit bericht verscheen ook op www.yeswecare.be )

* Klik hier voor het artikel uit The Economist.

* Klik hier voor het artikel uit de IHT.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten