maandag 14 juni 2010

Dum spiro, spero

Alea iacta est en de Vlaming is duidelijk geweest.
Naast de duidelijkheid van de uitslag zijn er nog een aantal voordelen aan de uitslag, o.a. het verlies van het MR en het FDF. De Brusselse francofone bourgeoisie is afgestraft geweest. De Mangains van deze wereld hebben het pleit verloren. Dit kan kansen bieden om België nu eindelijk eens te hervormen.
Door zijn grote overwinning heeft Bart De Wever, enerzijds, als hij het slim speelt, de mogelijkheid om een aantal toegevingen te doen. De aanhang is immers zo groot dat er wel eens een scherpslijper mag afvallen.
Anderzijds heeft hij een gesprekspartner aan Waalse kant, die voldoende macht en aanzien heeft om hervormingen te kunnen doordrukken. De PS is tenslotte ook de architect van het Marshallplan. En of je dat nu graag hoort als Vlaming of niet, het begint blijkbaar zijn vruchten af te werpen. Meer buitenlandse investeerders kiezen momenteel voor Wallonië dan Vlaanderen. En als we Guido Fonteyn mogen geloven beseft de PS dat ze nog meer uit het Marshallplan kunnen halen als Wallonië meer financiële autonomie (en verantwoordelijkheid) krijgt.
Dus wie weet…
Het is echter nog de vraag hoever madame Joëlle “non” Milquet zal willen gaan en of de geslagen CD&V niet teveel stokken in de wielen zal steken. Want deze partijen zullen we samen met de SPA en de groenen ook nodig hebben. Zeker als men het FDF buiten het spel wil houden.
Daarbij is een sociaaleconomische akkoord tussen rechts en links natuurlijk ook nog een zeer zware dobber.
Maar er is mij inziens nog een groter gevaar. De logistieke en personeelsproblemen die de overwinning van het NVA met zich meebrengt. Talloze nieuwe en absoluut onervaren mensen komen in het parlement. Er moeten 63 personeelsleden op zeer korte termijn aangeworven worden….
Het is dus de vraag of de partijstructuur van de NVA voldoende sterk is om de klus te kunnen klaren.
Niet onbelangrijk is dat zij binnen de Belgische staatstructuur (nog) geen politieke benoemingen konden doen. Af je dat nu goed vindt of niet, dit zal een nadeel zijn als ze met de diverse administraties moeten samenwerken.
Maar: Nil Volentibus Arduum
Succes Bart en Elio.
Dum spiro, spero

2 opmerkingen:

  1. koen.declerck@gmail.com14 juni 2010 om 23:14

    Helemaal eens.
    Er werd historisch gestemd, mede ook door de uitslag in Wallonië die ervoor kan zorgen dat dit een win-win situatie wordt.
    Si on les laisse faire ...

    BeantwoordenVerwijderen