zondag 27 juni 2010

Aandacht voor delier in de (internationale) pers.

Als je wil weten wat er komende week in de De Standaard verschijnt dan moet je blijkbaar de International Herald Tribune (IHT - The New York Times, global edition) er op nalezen. Vorige week verscheen er in de IHT een artikel over delirium waarin o.a. het verhaal van Justin Kaplan staat. Kaplan is een 84-jarige historicus en winnaar van de prestigieuze Pulitzer literatuurprijs in 1967. Hij werd ernstig delirant tijdens een longinfectie.
Voortbouwend op en naar aanleiding van het artikel in de IHT verscheen er dit weekend een paginagroot artikel in De Standaard over het onderwerp. Tevens met een getuigenis van een familielid en van een patiënt zelf.
Hoewel er de laatste jaren meer aandacht is voor het fenomeen delier bij ouderen, een frequent voorkomend syndroom bij voornamelijk (maar niet enkel!) gehospitaliseerde ouderen, wordt “wat verward zijn” bij de oudere patiënt nog teveel als normaal beschouwd. Een delier wordt nog steeds te weinig herkend door verpleegkundigen (en artsen), en ook de gevolgen ervan worden onderschat. Het is een ernstig, soms levensbedreigend, syndroom die een snelle en accurate behandeling vergt.
De liaisonteams geriatrie binnen de ziekenhuizen spelen hierin een belangrijke rol. Doe dus een beroep op hen!
Maar uiteindelijk is de zorg voor een delirante oudere een opdracht voor alle gezondheidswerkers. De verpleegkundige speelt daarbij, door zijn 24-uurs aanwezigheid, een cruciale rol.
Via opleiding probeert men de diverse gezondheidswerkers gevoeliger te maken voor dit thema zodat een delier vlugger door hen herkend wordt en zo sneller kan behandeld worden.
Maar ook de familie en de omgeving van de patiënt spelen hun rol in de herkenning van een delier. Daarom is het goed dat ook de media aandacht besteden aan dit onderwerp.

(Dit bericht verscheen ook op www.yeswecare.be )

* Klik hier voor het artikel uit de IHT (20/06/2010).

* Klik hier voor het artikel uit De Standaard (26/06/2010 – enkel toegankelijk voor abonnees DS).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten