Vroegdiagnostiek bij dementie wordt steeds belangrijker. De tot op heden (zeer beperkte) therapeutische mogelijkheden zijn daar een aspect van. In de toekomst zou, in dit kader, een tijdige diagnose natuurlijk een veel belangrijker rol kunnen spelen. We moeten echter toegeven dat er momenteel nog geen uitzicht is op een genezende behandeling. Belangrijk is ook te weten dat niet alle geheugenproblemen te wijten zijn aan een dementie. Dus het naar de huisarts stappen bij het aanvoelen van beginnende geheugenproblemen is nuttig daar hij of zij je op weg kan helpen voor verdere diagnostiek mocht dit nodig blijken.
Een ander aspect van vroegdiagnostiek is dat de beleving van ernstige geheugenproblemen angst en onzekerheid met zich mee brengt, zowel bij de persoon zelf als zijn omgeving. Het verhaal dat iemand met een dementie, bijv. de ziekte van Alzheimer, niet beseft dat hij/zij ernstige geheugenproblemen heeft, is immers een fabel. Slechts in uitzonderlijke gevallen van dementie is er weinig of geen besef. Familieleden en vrienden van de patiënt begrijpen dan weer vaak niet wat er aan de hand is en denken soms dat de persoon met geheugenproblemen “niet meer wil onthouden” en “gemakzuchtig is”.
Daarom is het belangrijk dat de geheugenproblemen “een naam krijgen”, ook al is het de vreselijke naam “dementie”. Belangrijk in de verdere behandeling en de zorg aan een persoon met dementie is ook dat er, indien mogelijk, geduid kan worden om welke vorm van dementie het gaat. De ziekte van Alzheimer is daarbij de grootste groep, maar er zijn nog vele andere vormen van dementie.
De ziekte een naam geven kan de angst en onzekerheid (vaak) enigszins reduceren en een begin zijn van een aanvaardingsproces bij de persoon met dementie. Ook voor de familie, vrienden,… is het makkelijker om het gedrag van de persoon te begrijpen als ze weten wat er aan de hand is. Maar vanzelfsprekend is een diagnose “dementie” blijvend moeilijk voor de persoon zelf en zijn omgeving.
Als het woord dementie valt dan wordt er vaak gedacht aan personen die “niets meer onthouden” en “niets meer kunnen”. Dit is een totaal verkeerd beeld. Personen met een beginnende (en zelf matige) dementie kunnen zeker nog een aantal beslissingen nemen. Dit gegeven is misschien het allerbelangrijkste aspect van vroegdiagnose bij dementie. Bij een tijdige diagnose van dementie kan de persoon zelf mee beslissen inzake zijn toekomst zoals bijvoorbeeld een erfenisregeling, waar hij wil wonen, beslissingen rond zijn verdere (medische) zorg,… M.a.w. de patiënt kan zelf zijn toekomst voor een stuk mee bepalen door actief deel te nemen aan zijn vroegtijdige zorgplanning.
In dit kader zijn er recent twee interessante brochures verschenen. In december 2010 verscheen de brochure “De rechten van personen met dementie – Een praktische gids” uitgeven door de Koning Boudewijnstichting (KBS). Deze week verscheen de publicatie “Dementie, hoe ermee omgaan?” Deze uitgave is eveneens een initiatief van de KBS, in samenwerking met de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN).
Beide brochures zijn te downloaden op de website van de KBS of via onderstaande links. Ze kunnen beiden ook gratis besteld worden bij de KBS.
Links:
- Website KBS: www.kbs-frb.be
- Website KFBN: www.notaris.be
- Download de brochure “De rechten van personen met dementie – Een praktische gids” hier
- Download de brochure “Dementie, hoe ermee omgaan?” hier
(Dit bericht verscheen ook op www.yeswecare.be)
Beste Joris, op 17 februari houden we een persmeeting rond dit thema. Let wel: meer en meer spreekt men over 'tijdige' diagnosestelling (timely diagnosis) omwille van het feit dat voor sommigen tijdig echt vroeg is en bij anderen later gezien de geheugenstoornissen eerder een beperkte invloed hebben op het dagelijks functioneren of omdat de persoon met dementie er zelf nog niet aan toe is. Groeten, Jurn Verschraegen
BeantwoordenVerwijderen