zaterdag 28 mei 2011

Antwerp, may 27th 2011: The Wall – Roger Waters

 
Pure nostalgia and a great show!

An impression from Antwerp.



Some other excerpts from "The Wall 2010 - 2011"








‘De Baden Van Oostende’ in het bezit van de Vlaamse Gemeenschap

De baden van Oostende

De Vlaamse Gemeenschap heeft het werk ‘De baden van Oostende’ van James Ensor voor 1,33 miljoen euro gekocht van een privéverzamelaar. Het werk dateert van 1890 en is 37,5
bij 45,4 centimeter groot. Het is een satirische voorstelling van de mondaine badgasten in Oostende.
Volgens het persbericht van Cultuurminister Joke Schauvlieghe is het “een sprankelend, mild satirisch en een treffende schets van de fin-de-sièclegekte van Oostende. Het werk wordt als een van de publiekslievelingen binnen het oeuvre van Ensor beschouwd".
Het is inderdaad ook een van mijn favorieten binnen het werk van James Ensor.
De intrede van Christus te Brussel
Door de aankoop lijkt dit kleine maar sublieme kunstwerk niet hetzelfde lot te ondergaan als ‘De intrede van Christus te Brussel’, het absolute topwerk van Ensor. Dit werk is in 1987 verhuist naar het Getty Museum in Los Angeles. Het werd daar (gelukkig) weliswaar vakkundig gerestaureerd, maar L.A. is nu eenmaal niet bij de deur.
Het werk is bestemt voor KMSKA die wereldwijd de grootste Ensor-collectie in huis heeft. Omdat het Antwerpse museum minstens tot eind 2017 dichtgaat voor verbouwingswerken, is besloten om ‘De Baden van Oostende’ voor vijf jaar in bruikleen te geven aan het Museum voor Schone Kunsten van Gent.

Extra info:
- Persbericht Vlaams Minister Joke Schauvliege
- Online museum James Ensor