zaterdag 30 april 2011

Gelukkig zijn


Hieronder een link naar een artikel uit De Standaard die verkwikkend is voor allen die de verplichte “don't worry, be happy” cultuur beu zijn:
Gij zult gelukkig zijn (Kathleen Vereecken)
DS 29-04-2011.

zaterdag 9 april 2011

Call for release of Ai Weiwei / Petitie voor de vrijlating van Ai Weiwei

Ai Weiwei, one of Chinas most
famous contemporary artists, has been arrested by the Chinese police for “suspicion of economic crime”. Of course is this a fallacy, he is just a victim of political repression. He is a one of the greatest critics of the one-party rule and government corruption in China. Ai Weiwei had frequently clashed with the authorities. He also signed the charter 08.
He is China’s leading digital activist and a pioneer in the use of blogging and Twitter in China. He is also an architect. In the early 2000s, he collaborated with Swiss architects Herzog and de Meuron on the famous “Bird’s Nest” design of the National Stadium for the Beijing Olympics. Ai Weiwei later renounced that design as a “pretend smile” from the Chinese government. He also was the curator of de Europalia exhibition “The state of things – contemporary art from China and Belgium” (2009-2010) together with de Belgian painter Luc Tuymans. In 2010 he received an Honorary Doctorate Degree from the University of Gent.
At the moment he shows a interesting and beautiful artwork "Sunflower Seeds” (see the movie below) at the Tate Modern in London. There is now reason for his detention. Therefore I ask you to sign  the online petition which calls for the immediate release of Ai Weiwei.
Thank you.

Sunflower Seeds (Tate Modern, 2010)

Ai Weiwei, één van de belangrijkste hedendaagse Chinese kunstenaars werd gearresteerd door de Chinese politie omwille van “economische misdrijven”. Uiteraard is dit een drogreden. Hij is een slachtoffer van de politieke repressie in China omdat hij een grote tegenstander is van het éénpartij-systeem. Hij klaagt ook de wijd verspreide corruptie aan in zijn land. Ai Weiwei kwam reeds diverse malen in aanvaring met de Chinese autoriteiten. Hij ondertekende ook het charter 08.
Hij is een van de leidende “digitale” activisten in China en pioneer in
het gebruik van blogs en Twitter. Hij is ook actief als architect. In het begin van de jaren 2000 werkte hij samen met de Zwitserse architecten Herzog en de Meuron aan het Olympische “Vogelnest” stadium in Peking. Later deed hij afstand van het ontwerp en noemde het een “valse glimlach” van de Chinese overheid.
Hij was ook curator, samen met Belgische schilder Luc Tuymans, van de Europalia tentoonstelling "The state of things" die focuste op de hedendaagse kunst in België en China (2009-2010). In 2010 kreeg hij een eredoctoraat aan de universiteit van Gent.
Heden is er van hem een interessant en mooi kunstwerk “Sunflower Seeds” (zie film onderaan) te zien in de Tate Modern te Londen.
Omdat er geen enkele reden de arrestatie van Ai Weiwei rechtvaardigt, vraag ik u om de online petitie die de onmiddellijke vrijlating van Ai Weiwei vraagt te tekenen.
Dank U.

Teken de petitie hier
Sign the petition here